HomeBlogSnelheid optimalisatieWebsite snelheid verbeteren in 13 stappen: een gedetailleerde handleiding

Website snelheid verbeteren in 13 stappen: een gedetailleerde handleiding

Je website snelheid verbeteren; je weet dat het nodig is om een succes te maken van je site, maar waar zal je eens beginnen? De snelheid van je website is niet alleen belangrijk voor het behouden van bezoekers, maar het heeft ook invloed op je rangschikking in zoekmachines. Als je streeft naar succes dan is je website snelheid verbeteren een absolute must. Laten we samen de diepte in duiken om je website optimaal te laten presteren.

Wat is website snelheid verbeteren? 

Wat betekent website snelheid verbeteren eigenlijk? Het draait allemaal om het optimaliseren van de snelheid en prestaties van je website, zodat bezoekers een soepele en snelle ervaring hebben tijdens het browsen. Het gaat verder dan alleen maar zorgen dat je website er goed uitziet. Het gaat erom dat je website direct reageert, afbeeldingen en inhoud snel laadt en dat alles soepel werkt zonder vertraging. 

Website snelheid verbeteren omvat verschillende technische en strategische aanpassingen. Denk aan het optimaliseren van afbeeldingen, het verminderen van onnodige scripts, het gebruik van snelle hosting diensten en nog veel meer. Kortom, het doel is om ervoor te zorgen dat wanneer jij of andere bezoekers op je website terechtkomen, je niet hoeft te wachten tot pagina’s laden of functies reageren. 

Het is alsof je een snelweg neemt in plaats van een drukke verkeersroute, veel soepeler en sneller! Website snelheid verbeteren is essentieel voor een succesvolle website of webshop, omdat het niet alleen de gebruikerservaring beter maakt, zoekmachines zoals Google belonen snelle websites ook nog eens met hogere posities in de zoekresultaten. 

Hoe kan ik de snelheid van mijn website testen?

Oké, laten we eens dieper ingaan op het proces van het testen van de snelheid van je website. Dit is de sleutel tot het begrijpen van hoe goed je site presteert en waar verbeteringen nodig zijn.

Stel je voor dat we je website als een raceauto beschouwen en de snelheidstest als een meetinstrument om te zien hoe snel die auto kan gaan. Hier zijn een paar hulpmiddelen en technieken om die snelheidstest uit te voeren:

1. Google PageSpeed Insights: Dit is een handige tool van Google die de snelheid van je website beoordeelt op zowel mobiele apparaten als desktops. Het geeft je niet alleen een snelheidsscore, maar ook suggesties voor verbeteringen.

Google Snelheid
De Google Pagespeed Score van Improve Design.

2. GTmetrix: GTmetrix is een andere populaire snelheidstest tool die diepgaande analyses biedt, waaronder paginagrootte, laadtijden en andere optimalisatie aanbevelingen. Het toont ook een ‘PageSpeed’-score en een ‘YSlow’-score.

3. Pingdom: Pingdom is een eenvoudige maar effectieve tool om de laadsnelheid van je website te meten. Het geeft informatie over hoe lang het duurt voordat specifieke elementen van je site geladen zijn.

Pingdom
Dit is hoe de Pingdom score eruit kan zien na het website snelheid verbeteren.

Je kunt een van deze drie tools gebruiken om de snelheid van je website te testen. Het enige wat je hoeft te doen, is je website-URL invoeren en op ‘Analyseren’ of ‘Testen’ klikken, afhankelijk van de tool die je gebruikt. Na enkele momenten krijg je een rapport met gegevens over de snelheid en prestaties van je website. Aan de hand van dit rapport kun je je website snelheid verbeteren.

Deze snelheidstests zijn cruciaal om te bepalen waar er ruimte is voor verbetering. Of je nu merkt dat afbeeldingen te groot zijn, scripts te traag laden, of dat je hostingprovider misschien niet snel genoeg is, deze tests helpen je de zwakke punten te identificeren. Zodra je weet waar verbeteringen nodig zijn, kun je gericht aan de slag om je website op te voeren en ervoor te zorgen dat die als een winnende raceauto over het web racet.

Wat is een goede laadtijd?

Bij de laadtijd van een website geldt eigenlijk altijd: hoe sneller hoe beter. Hoe langzamer de website is, hoe groter de kans is dat bezoekers afhaken en je website weer verlaten.

Om je toch een uitgangspunt te geven is 2 seconden of minder een goede laadtijd. Maar alle winst is mooi meegenomen; als je van 10 seconden naar 5 seconden gaat is dat al een halvering in laadtijd, wat je natuurlijk direct gaat zien in het aantal gebruikers van je website.

Maydium 1
De website snelheid van Maydium in GTMetrix, geoptimaliseerd door Improve Design.

Waarom is website snelheid verbeteren belangrijk voor mij?

Nu je hebt ontdekt hoe je de snelheid van je website kunt testen, laten we eens dieper ingaan op waarom snelheid zo cruciaal is voor je online aanwezigheid. Het heeft een enorme impact, zowel op de ervaring van je bezoekers als op je positie in de zoekresultaten van Google.

Website snelheid verbeteren
Uit onderzoek is gebleken hoe belangrijk de laadtijd van je website is uitgedrukt in seconden.

1. Gebruikerservaring:

Een trage website kan bezoekers frustreren en ontmoedigen. Studies hebben aangetoond dat als een webpagina langer dan drie seconden nodig heeft om te laden, veel mensen al de neiging hebben om de pagina te verlaten. Dat betekent dat zelfs een kleine vertraging in laadtijd kan leiden tot een aanzienlijk verlies van potentiële klanten.

Daarnaast heeft snelheid een directe invloed op hoe tevreden je huidige bezoekers zijn. Een snelle website zorgt voor een soepele en prettige gebruikerservaring. Het houdt mensen op je site, moedigt ze aan om te verkennen en te converteren, en versterkt hun algehele indruk van je merk.

 2. SEO (Zoekmachine optimalisatie):

Zoekmachines, zoals Google, waarderen snel ladende websites. Ze begrijpen dat een snelle website een betere gebruikerservaring biedt en beloont dat met hogere rankings in de zoekresultaten. Dat betekent dat wanneer mensen zoeken naar relevante onderwerpen of producten, jouw snelle website een grotere kans heeft om bovenaan te verschijnen.

Bovendien kan een trage website leiden tot een lagere ‘crawl rate’ door zoekmachines, wat betekent dat ze minder van je pagina’s indexeren. Dit kan invloed hebben op hoe goed je website presteert in zoekresultaten.

Kortom, snelheid is van cruciaal belang voor zowel gebruikers als zoekmachines. Het is niet alleen een technische overweging; het is een strategische troef die je helpt om je online doelen te bereiken. De volgende stap: ontdek de benodigde stappen bij het website snelheid verbeteren en blijf die digitale snelweg domineren!

Wat kan ik doen om mijn website snelheid te optimaliseren?

En nu het moment waar we allemaal op hebben gewacht. Het is tijd om actie te ondernemen; we gaan je website snelheid verbeteren. Website snelheid verbeteren is niet makkelijk, maar ik neem je aan de hand van 13 stappen mee door het proces. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je website sneller te maken en de gebruikerservaring te verbeteren:

1. Kies voor snelle hosting: De eerste stap in het ‘website snelheid verbeteren’ proces begint waar ook de bouw van je website begint, de hosting. Kies een betrouwbare hosting provider met krachtige servers en SSD-opslag. Dit is essentieel voor een snelle website. De hosting van je site heeft ontzettend veel invloed op je laadtijd. Bedenk dus goed, voordat je je website maakt of laat maken, waar je de site gehost wilt hebben.

Hierin geldt natuurlijk ook, de goedkoopste is niet altijd de beste optie. Meestal is dat met hosting zelfs andersom. De goedkope opties gooien meestal talloze websites op één server waardoor de laadtijd mede wordt beïnvloed door andere sites op die server.

Uit tests is gebleken dat Cloud86 het snelste Nederlandse hostingbedrijf is. Veel van mijn eigen sites (en die van mijn klanten) draaien daarom ook daar.

2. Afbeelding optimalisatie: Zware afbeeldingen kunnen de laadtijd van je website vertragen. Comprimeer afbeeldingen zonder verlies van kwaliteit en gebruik het juiste bestandsformaat, zoals JPEG of WebP.  Het optimaliseren van afbeeldingen is een van de belangrijkste stappen in het ‘website snelheid verbeteren’ proces.

Voor ‘gewone’ foto’s zou ik aanraden om foto’s van maximaal 300 kb te gebruiken en voor banners en andere achtergrond foto’s kun je uitgaan van 600 kb. 

Met tools zoals Photoshop of Photopea kun je de foto’s opslaan en zelf kiezen hoe groot je ze wilt hebben. Ook de afmeting heeft hier natuurlijk invloed op. Als je een foto gebruikt van 4.000 x 3.000 pixels en de foto komt op je website uit als 700 x 500 pixels, is dat veel te groot voor op je website. Let er dus ook op dat je de foto’s niet onnodig groot maakt.

Photopea
Het gratis foto-bewerk programma Photopea.

3. Minimaliseer HTTP-verzoeken: Elk element op een webpagina, zoals afbeeldingen, scripts en stijlbladen, vereist een apart HTTP-verzoek. Verminder het aantal verzoeken door onnodige elementen te verwijderen of te combineren. 

Dit kun je doen door bijvoorbeeld onnodige plugins te verwijderen, lichtere plugins te gebruiken en overbodige afbeeldingen te verwijderen.

4. Gebruik browsercaching: Hiermee kunnen browsers pagina-elementen opslaan in de cache, zodat ze niet telkens opnieuw hoeven te worden gedownload bij elk bezoek aan je website. Als je bezoeker dan terugkomt op een pagina betekent dit dat de pagina sneller zal laden.

Browsercaching kun je instellen met plugins. Goede opties hiervoor zijn LiteSpeed en WP Rocket

LiteSpeed Cache plugin
De LiteSpeed caching plugin die ik voor mijn klanten gebruik.

5. Comprimeer bestanden: Comprimeer HTML, CSS en JavaScript-bestanden om ze kleiner te maken. Dit vermindert de laadtijd van de pagina.

6. Gebruik een Content Delivery Network (CDN): Een CDN verdeelt je website bestanden over meerdere servers wereldwijd, waardoor de laadtijd wordt verkort voor bezoekers op verschillende locaties.

7. Verwijder ongebruikte plug-ins en extensies: Overweeg om onnodige plug-ins of extensies te verwijderen. Elk stukje code kan de laadtijd vertragen.

Zeker weinig geteste plugins vertragen vaak de laadtijd van je website. De plugins van bekende makers of met veel reviews zijn meestal geoptimaliseerd om de laadtijd goed te houden.

8. Laad scripts asynchroon: Laat scripts zoals JavaScript asynchroon laden, zodat ze de laadtijd van je website niet vertragen. In de caching plugins waar ik het in punt 4 over had kun je dit gemakkelijk instellen.

9. Minimaliseer omleidingen: Te veel omleidingen leiden tot extra HTTP-verzoeken en verhogen de laadtijd. Beperk omleidingen tot een minimum.

10. Mobiele optimalisatie: Zorg ervoor dat je website goed presteert op mobiele apparaten. Snelle laadtijden zijn vooral belangrijk voor mobiele gebruikers.

In de meeste gevallen zijn de afbeeldingen die je gebruikt voor het desktop ontwerp te groot voor op mobiel. Je site verkleint ze automatisch voor het scherm op mobiel, maar de bestandsgrootte blijft hierbij hetzelfde. Zorg er dus voor dat je kleinere bestanden gebruikt op de mobiele versie.

Ook sommige animaties of effecten kunnen op een computer heel mooi en nuttig zijn, maar maken de website op een mobiele versie veel langzamer. Maak dan de afweging of je de effecten echt nodig hebt op mobiel, of  dat je ze beter achterwege kunt laten.

11. Regelmatige updates: Zorg ervoor dat je CMS (Content Management System) en alle plug-ins up-to-date zijn. Updates bevatten vaak prestatieverbeteringen.

12. WordPress thema: Kies een snel WordPress thema. Als je een te groot thema kiest die de snelheid ervan niet heeft geoptimaliseerd is de kans groot dat je website niet snel gaat laden.

13. Zet geen video bestanden direct op je website: Video’s van tientallen MB’s kunnen de laadtijd van je website ontzettend vertragen. Zoals ik eerder al uitgelegd heb is het niet slim om grote bestanden te laden op een pagina. Toen had ik het nog over foto’s van enkele MB’s, maar video’s zijn vaak nog veel groter.

Wat je beter kunt doen, is het uploaden van de video via Youtube of Vimeo. De video wordt dan via daar ingeladen en met een stukje code kun je die video dan weer tonen op je eigen website. Op deze manier heeft je website geen extra tijd nodig om te laden.

Door deze stappen in het ‘website snelheid verbeteren’ proces te volgen, kun je de snelheid van je website aanzienlijk verbeteren en zorgen voor een snellere, aantrekkelijke gebruikerservaring. Vergeet niet om regelmatig de snelheid van je website te testen om de voortgang bij te houden en eventuele verdere optimalisaties door te voeren. Een snelle website is de sleutel tot tevreden bezoekers en betere zoekmachine prestaties.

Het belang van snelheid op mobiele apparaten: hoe je mobiele gebruikers betrokken houdt

In het tijdperk van smartphones en tablets is mobiele toegankelijkheid cruciaal. Het is niet alleen voldoende om een snelle desktop-website te hebben; je moet er ook voor zorgen dat je website snel en responsief is op mobiele apparaten. Hier is waarom het belangrijk is en hoe je mobiele gebruikers betrokken kunt houden:

1. Mobile-first indexeren:

Zoekmachines zoals Google geven prioriteit aan mobiele websites bij het indexeren en rangschikken van zoekresultaten. Als je site traag is op mobiele apparaten, kan dit een negatieve invloed hebben op je SEO en je positie in de zoekresultaten. Dit op orde hebben is dus de eerste stap van het website snelheid verbeteren voor mobiel.

2. Gebruikers verwachtingen:

Mobiele gebruikers hebben weinig geduld voor trage websites. Ze verwachten directe toegang tot informatie en vlotte navigatie. Een trage mobiele site kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en het verlies van potentiële klanten.

3. Conversies en betrokkenheid:

Snelle mobiele websites bevorderen betrokkenheid en conversies. Als je website snel laadt op mobiele apparaten, hebben gebruikers meer kans om te blijven en actie te ondernemen, zoals het invullen van formulieren, het doen van aankopen en het delen van content. Hier nog even de beste tips op een rij:

  1. Gebruik responsive webdesign om ervoor te zorgen dat je site zich aanpast aan verschillende schermformaten.
  2. Verminder afbeeldingen en gebruik geoptimaliseerde afbeeldingen voor mobiel.
  3. Minimaliseer het gebruik van pop-ups en zware JavaScript op mobiele pagina’s.
  4. Maak gebruik van AMP (Accelerated Mobile Pages) voor snellere laadtijden op mobiele apparaten.
  5. Test regelmatig je mobiele site met tools zoals Google’s ‘Mobile Friendly Test’.

Kortom, mobiele snelheid moet je niet zien als een optie, maar een vereiste voor succes op het web. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je website snel en gebruiksvriendelijk is op mobiele apparaten om te voldoen aan de verwachtingen van mobiele gebruikers en om je online aanwezigheid te optimaliseren.

Tools en plugins die kunnen helpen bij het website snelheid verbeteren

Website snelheid verbeteren kan een uitdagende taak zijn, maar gelukkig zijn er tal van tools en plugins beschikbaar om je te helpen dit proces te vergemakkelijken. Hier zijn enkele van de meest effectieve tools en plugins die website-eigenaren kunnen gebruiken:

1. WP Rocket (voor WordPress): Deze populaire WordPress-plugin genereert statische HTML-bestanden van je dynamische website, waardoor pagina’s sneller kunnen laden voor je bezoekers. Daarnaast is dit de #1 caching plugin binnen WordPress.

WP Rocket Dashboard
Het dashboard van WP Rocket binnen WordPress.

2. LiteSpeed Cache (voor WordPress): Deze uitgebreide plugin biedt verschillende caching-mogelijkheden, inclusief pagina-caching, database-caching en object-caching, waardoor je WordPress-website aanzienlijk sneller kan worden.

3. Smush (voor WordPress): Afbeeldingen spelen een grote rol in de snelheid van je website. De Smush-plugin comprimeert automatisch afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies, wat de laadtijd aanzienlijk kan verbeteren.

4. GTmetrix en PageSpeed Insights: Deze online tools bieden diepgaande analyses van de snelheid van je website en geven aanbevelingen voor verbeteringen. Ze zijn waardevolle hulpmiddelen om de prestaties van je site te meten en te verbeteren.

5. Cloudflare: Cloudflare is een content delivery network (CDN) dat je website bestanden verspreidt over meerdere servers wereldwijd. Hierdoor wordt de afstand tussen je server en je bezoekers verkort, wat resulteert in snellere laadtijden.

6. ImageOptim: Als je afbeeldingen handmatig wilt optimaliseren voordat je ze op je website plaatst, is ImageOptim een handige tool. Het zorgt ervoor dat afbeeldingen een kleinere bestandsgrootte hebben zonder verlies van kwaliteit.

De keuze van de juiste tool of plugin hangt af van je content management systeem (bijv. WordPress, Joomla, Drupal) en de specifieke behoeften van je website. Het is belangrijk om te experimenteren, testen en je website regelmatig monitoren om ervoor te zorgen dat deze optimaal presteert. Met deze tools en plugins kun je je website snelheid verbeteren en een betere gebruikerservaring bieden aan je bezoekers.

Je website snelheid laten optimaliseren?

Zijn alle stappen bij het website snelheid verbeteren duidelijk voor je, maar wil je tóch liever dat iemand anders je website snelheid gaat optimaliseren? Improve Design biedt ook snelheid optimalisatie aan. Mocht je een vraag hebben over je website snelheid verbeteren dan kun je altijd bij ons terecht via de contact pagina.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This is a staging environment